Belastingen op elektriciteit en gas in 2016 omhoog

Tijdens Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, heeft het kabinet ook de plannen voor de energiesector kenbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat de belastingen op gas met liefst 5% zullen stijgen, waarvan een half procent inflatiecorrectie. De belastingen op stroom zullen slechts een half procent toenemen in verband met de inflatiecorrectie. Deze belastingstijging staat haaks op de vele belastingverlagingen die worden doorgevoerd, zoals de belasting op inkomen. Toch hoeft u niet duurder uit te zijn met uw energierekening. Bereken op Goedkope-energie.org precies wat uw kosten zijn bij uw huidige verbruik wanneer u overstapt naar een goedkopere energie aanbieder.

Hoeveel gaat mij energierekening nu werkelijk omhoog?

Dit hangt af van uw verbruik en of u goed vergelijkt en al bij een goedkope energiemaatschappij zit. Als we kijken naar een gemiddeld huishouden met twee kinderen, dan gebruikt deze 3500 kWh elektriciteit en 1800 m3. Gaan we van deze gemiddelden uit, dan zal uw rekening met € 23 op jaarbasis stijgen voor wat betreft de energiebelasting.

Naast stijging energiebelasting ook stijging ODE

Niet alleen de energiebelasting neemt in 2016 toe, ook de Opslag Duurzame Energie, afgekort tot ODE, zal fors toenemen. Deze gaat van 0,44 cent naar 0,68 cent per kWH en van 0,90 cent naar 1,37 cent per kubieke meter gas. Wanneer dit doorgetrokken wordt naar het verbruik van een gemiddeld huishouden, dan neemt de ODE met € 17 toe in 2016.

Gemiddeld gezin gaat er € 40 op achteruit

Uitgaande van de gemiddelden gaat een doorsnee huishouden € 40 meer betalen voor hun energie wanneer ze blijven bij dezelfde energieleverancier en hetzelfde energiecontract. Ook het verbruik moet dan gelijk blijven. Via de energievergelijker van Goedkope-energie.org kunt echter energieleveranciers vergelijken en overstappen. Een overstap lijkt gemiddeld tot een besparing van € 200. Daarmee kunt u de stijging van de energiebelasting en ODE ruimschoots compenseren. Indien u nog niet eerder bent overgestapt kunt u zelfs een veelvoud van dit bedrag besparen.

Energienota 2016 stijgt