Belastingverschuiving van stroom naar gas: energierekening € 70 omhoog

Hoewel de regering tijdens Prinsjesdag aangaf dat de belasting op gas slechts 4,9% zou stijgen is dit in werkelijkheid uitgekomen op 31,7%. Dit blijkt uit het besluit van de Eerste Kamer waar het belastingplan voor 2016 is goedgekeurd. Een buitensporige stijging dat zal leiden tot een fors hogere energierekening. Doordat de belasting op stroom tegelijkertijd daalt met 16% wordt de stijging van de energienota nog enigszins beperkt en komt uit op bijna € 70. Indien de belasting op stroom gelijk zou blijven zou de energienota met meer dan € 100 stijgen per jaar.

Energiebelasting op gas met meer dan 7 cent omhoog per kuub

Per 1 januari al zullen de nieuwe energiebelastingtarieven ingaan. Voor welke energieleverancier u ook kiest, deze is bij alle energieleveranciers volledig gelijk. De prijs per kuub gas gaat van 23,12 cent naar 30,45 cent. De gasrekening gaat daarmee gemiddeld (gebaseerd op 1800 m3) met € 132 omhoog. Doordat de energiebelasting op stroom van 14,47 per kWh naar 12,18 cent per kWh gaat wordt de stijging van de rekening gemiddeld ( 3500 kWh) grofweg gehalveerd.

Besparen op de energienota

Door de stijging van de energiebelasting heeft de consument nog maar invloed op minder dan 50% van de energierekening. De (vaste) kosten aan de netbeheerder, opslag duurzame energie en energiebelasting vormen door de stijging bij gemiddeld verbruik van 3500 kilowattuur en 1800 kubieke meter gas een meerderheid. Op de leveringstarieven kan echter nog steeds fors bespaard worden. Sommige energieaanbieders geven een forse welkomstbonus of een andere energie aanbieding. Gemiddeld kunnen huishoudens nog bijna € 200 per jaar besparen.

Belastingverschuiving van stroom naar gas: energierekening € 70 omhoog