Oekraïne akkoord over import Russisch gas

Hoewel Rusland op gespannen voet leeft met Oekraïne zijn beiden landen voor komende winter gasleveranties overeengekomen. De Europese Unie was als bemiddelende partij aanwezig in Brussel waar beiden landen elkaar dus hebben gevonden in een akkoord. In verband met de oorlogssituatie in het oosten van Oekraïne waren de gasleveranties per 1 juli stopgezet. Met de koude wintermaanden voor Oekraïne in aantocht was een akkoord voor de Oekraïense bevolking van groot belang. De overeenkomst loopt van 1 oktober 2015 tot 1 april 2016.

Gasprijs voor Oekraïner voorgeschoten door EU

Vanwege de conflictsituatie gaat er veel overheidsgeld naar de financiering van het leger en kampt Oekraïne met grote tekorten op andere posten. Dat zij daarbij afhankelijk zijn van een partij die onderdeel uitmaakt van het conflict maakt het er ook niet eenvoudiger op. Oekraïne gaat ruim 23 dollarcent betalen per kubieke meter gas. Dit was een groot twistpunt, omdat Rusland aan andere landen een beduidend lagere gasprijs hanteerde. De Europese Unie schiet de gasaankoop voor Oekraïne voor, aangezien de liquide middelen voor het land momenteel onvoldoende zijn. Er zou een bedrag van een half miljard euro mee gemoeid zijn.

Oekraïense gasleverantie ook belangrijk voor andere landen in Europa

De Europese Unie is ook niet geheel zonder belangen in deze situatie. Oekraïne geldt namelijk ook als gasdoorvoerland vanuit Rusland. Wanneer daar de kraan dichtgedraaid zou worden, dan zou dit ook negatieve gevolgen kunnen hebben voor andere Europese landen die van Russisch gas afhankelijk zijn.

Oekraïne akkoord over import Russisch gas